Muzeum Polski
Zintegrowany system prezentacji zdigitalizowanych zasobów archiwalnych i zabytkowych.
Zapraszamy na wirtualny spacer po zbiorach Muzeum Polski.
Wzgórze Piwowara (Brauershohe)
Obraz pochodzi z 1898 r. 
  Wyświetlono: 3060 , Lubi: 0.      

Wzgórze Piwowara (Brauershohe)

Na wzgórzu Brauershohe, znalazła miejsce restauracja o tej samej nazwie. Została założona W 1891 r. Albert i Selma Brauer wybudowali drewniany (częściowo murowany) dom z tarasami i ogródkami a całość zaprojektował Felix Dost. Tak dobrze ulokowany lokal oprócz wspaniałych wrażeń widokowych, zachęcał także by posmakować tutejszej cukierni i kawiarni, posilić się w restauracji oraz wypocząć w pokojach gościnnych.

Po ostatniej wojnie na miejscu zrujnowanego obiektu wybudowano restauracje "Bungalow".

Podobne zasoby:

ok. 1910

Willa i Restauracja Stolzenfels

Willa i Restauracja Stolzenfels w Sopocie Kamiennym Potoku, przy ulicy Haffnera 86. W latach powojennych budynek przebudowano na potrzeby ośrodka wczasowego, willa otrzymała nazwę Krystynka.
1920

Pod Pachołkiem w Oliwie

Wzgórze Pachołek w Oliwie ze wzniesioną w 1882 r. wieżą widokową. Po prawej dawny dworek mieszczący restaurację „Karlshof”, po lewej zabudowania, w których mieścił się zajazd „Pacholken” zwany później „Waldhäuschen”. Na pierwszym planie most przy Stawie Młyńskim i droga prowadząca w kierunku dzisiejszego ZOO.(Ok.1920)
1900

Przy plaży w Jelitkowie

Stara restauracja przy plaży w Jelitkowie.(Ok. 1900)
1935-07

„Babski piknik"

Grupa kobiet i dziewcząt podczas „babskiego pikniku" na zapleczu karczmy sopockiej. Starsza pani w środku zdjęcia to Anna Brzeska, żona ostatniego właściciela karczmy. 1935 r., zbiór M. Knoblaucha – Sopot. [IDX:1814,1192]
ok. 1910

Sopot / Gdynia Orłowo.

Powyżej, dom kuracyjny w Orłowie. Poniżej, willa i Restauracja Stolzenfels w Sopocie.
1902

Budynki administracyjne Miejskiej Rzeźni

Miejska rzeźnia w rejonie ulicy Angielskiej Grobli, oddana została do użytku w roku 1894. Był to zakład bardzo nowoczesny z wytwórnią lodu, zamrażalnią i chłodniami mięsa, własną bocznic a kolejową a nawet nabrzeżem. Uboje były prowadzone w specjalistycznych budynkach, oddzielnych dla każdego gatunku zwierząt, dokonywano tu także ubojów sanitarnych. Na zdjęciu widoczny z lewej strony budynek dyrekcji zakładu, z prawej budynek administracyjny wraz z znajdująca się na parterze restauracją.